Bevrijdingsdans Festival

VORIGE EDITIES


Bevrijdingsdans Festival 2022

Dansen om de Vrijheid te vieren kon na de COVID pandemie eindelijk weer op het Museumplein.

Vrijheid vierden we weer met elkaar met de meest uiteenlopende en inspirerende dansoptredens afgewisseld met de leukste dansworkshops en de Vrijheidsmaaltijd met de Vrijheidssoep van Nadia Zerouali.

Er was een speciaal dansoptreden van de Oekraïense dansers Stanislav Olshanskyi en Alexis Tutunnique die naar Nederland waren gevlucht en met prima ballerina Igone de Jongh in de theaters optraden. Verder weer een breed dansprogramma met o.a. een optredensvan Danscollectief Man || Co, de danschoreografie ‘De Omhelzing’ met dansmakers Nicky van Cleef en Pedro Ricardo Henry. Coro del Campo zongen en dansten weer de Sevillanas, en het publiek danste enthousiast mee.

Stadsgezelschap ICK Dans Amsterdam gaven een preview van hun voorstelling ‘We Want it All’ en dansmaker Junadry Leocaria danste vol passie ‘Sugar Coated’, een ode aan haar tot slaaf gemaakte voorouders . De Cubaanse Henry Labrada Rodríguez danste samen met Stacy Petite zijn choreografie ‘Casa Duo’ waarin de Cubaanse samenleving werd uitgebeeld als een verlaten huis zonder glans waar alle ambities van mensen verloren zijn gegaan. De Indiase Vyjayanthi Iyer trad daarna op met een Bollywood dans en het publiek kon daarna meedansen.

Het festival eindigde in tropische sferen met Bachata en Cubaanse Salsa dansoptredens en dansworkshops door Baila Bel Air, Swing Latino en La Esquina Cubana.  DJ’s Rafi en Kasanoba kregen iedereen op de dansvloer en zou werd het Bevrijdingsdans Festival 2022 feestelijk en dansend afgesloten.

Bevrijdingsdans Festival was online op 5 mei 2021

Het Bevrijdingsdans Festival heeft dit jaar met een aantal bijzondere dansoptredens een bijdrage geleverd aan het Bevrijdingsprogramma vanuit Pakhuis de Zwijger. Tijdens een livestream van 3 uur waren vijf unieke dansoptredens te zien. Een aantal daarvan op iconische locaties in Amsterdam waaronder het Anne Frank Huis, de Westerkerk en het Homomonument, allen met een link naar Vrijheid, toen en nu.

De dansoptredens zijn hieronder in een compilatie terug te zien.

En natuurlijk mocht ook dit jaar een dansworkshop niet ontbreken. Kijk hieronder naar de swingende Lindy Hop dansworkshop vanuit de Westerkerk door Quinten en Lucía van Lindy Spirit en krijg die dansmoves zelf onder de knie.

De dansoptredens die te zien waren in de compilatie:

Tamar Riani danst ‘Een solo vanuit het hart’
De 25-jarige joodse danseres Tamar Riani trad op met een bijzondere choreografie die zij speciaal gemaakt heeft voor haar dansoptreden in het Anne Frank Huis. Haar boodschap is dat we waakzaam moeten blijven voor antisemitisme maar ook moeten blijven geloven in het goede in de mens.

Ahmad Chaaban danst ‘Dans is mijn wapen’
Voor de Syrische danser Ahmad Chabaan is dans het expressiemiddel en het ‘wapen’ waarmee zich vrij voelt. ‘Dans is nu mijn wapen’ en dat liet hij zien in zijn choreografie waarin hij zijn persoonlijke verhaal verbeeldt. In een moderne dans vanuit de Westerkerk transformeert hij van onvrijheid naar vrijheid.

Henry Labrada Rodrigues & Edgar Sagarra Portuondo dansen ‘Contemporary Salsa’
Vanaf het Homomonument een uitbundig, swingend en intiem Salsaoptreden. Henry en Edgar lieten hiermee als gay danspaar zien dat zij staan voor vrijheid en tolerantie.

Junadry Leocaría danst ‘Sugar Coated’
Voor de Curaçaose-Nederlandse danseres Junadry Leocaría is het vertalen van haar gedachten en emoties naar dans de puurste vorm van vrijheid. Vanuit Pakhuis de Zwijger danste zij ‘Sugar Coated’ dat een ode is aan haar voorouders en waarmee zij haar persoonlijke verbinding aangaat met het slavernijverleden.

Lindy Spirit danst ‘Once you Hop you can’t stop!’
Vanuit Pakhuis de Zwijger dansten de 3 dansparen van Lindy Spirit de sterren van de hemel met een swingende Lindy Hop dans. Onder leiding van Lucía Cameselle Ricart en Quinten Kraij gingen de voetjes uitbundig van de vloer en swingde het helemaal de pan uit.

Bevrijdingsdans Festival 2020 – online editie

Het festival kon in 2020 voor het eerst niet doorgaan op het Museumplein door de pandemie. Toch wilden wij in dit jaar, waarin we 75 jaar bevrijdt waren iets doen. Daarom werd het online programma met een aantal onderdelen inclusief een Salsa dansoptreden.  opgenomen op het Museumplein en live uitgezonden door AT5.

Social Distancing dance AT5 5 mei 2020 Bevrijdingsdans Festival

Ernesto Betancourd en Marret Valle van La Esquina Cubana hadden een speciale Salsa choreografie gemaakt waarin ze met stokken de 1.5. richtlijn in acht namen. Ze dansten zo op gepaste afstand van elkaar, maar tegelijkertijd waren ze in deze intieme opzwepende dans met elkaar verbonden. Een prachtige metafoor voor de ‘Social Distancing’.

Met de online Swing dansworkshop van Swing Philosophy kon er thuis met de hele familie de leukste Charleston dansmoves worden gedanst plus te downloaden playlist om nog meer te dansen en oefenen voor thuis.

Daarnaast er was er een preview te zien van een foto-expositie van dansfoto’s die waren in gezonden in het kader van een fotowedstrijd.

Bevrijdingsdans Festival playlists 
Om lekker op te dansen of om gewoon naar te luisteren hebben we 3 playlists samengesteld met fijne muziek.

1. Playlist Freedom met uiteenlopende nummers waarin de Vrijheid wordt bezongen
 Freedom playlist

2. Playlist Swing waar je alle dansmoves van de dansworkshop verder op kan uitproberen
Swing playlist

3. Playlist Latin om het tropische zonnetje in je huiskamer te laten schijnen
Latin playlist

Bevrijdingsdans Festival 2019

Vorig jaar transformeerde het Museumplein voor de 3de keer tot een groot dansfestijn. Niet alleen waren er mooie inspirerende dansoptredens te zien, maar stond iedereen weer enthousiast mee te dansen met de verschillende dansworkshops. En rondom de Bevrijdingsboom ging iedereen weer helemaal los op swingende muziek van de Silent Disco.

Wil je nog even nagenieten, klik dan HIER voor een video impressie

Bevrijdingsdans Festival 2018

Na de eerste editie van het Bevrijdingsdans Festival in 2017 heeft het festival zichzelf als Bevrijdingsfestival in Amsterdam op de kaart gezet. ‘Dansen om de vrijheid’ te vieren was meteen een groot succes en natuurlijk moest het een vervolg krijgen in 2018…

… en dat gebeurde, en hoe!

Zie hieronder een foto impressie van deze bijzondere dag!

Bevrijdingsdans Festival 2017
Op 5 Mei 2017 vond op het Museumplein het Bevrijdingsdans Festival voor de eerste keer plaats samen met de grootste Vrijheidsmaaltijd van Amsterdam i.s.m. het 4 en 5 mei Comité Amsterdam.

Het Bevrijdingsdans Festival werd feestelijk geopend door de Syrische danser en choreograaf Ahmad Joudeh, bekend van de documentaire “Dance or Die’. Met zijn eigen choreografie ‘One in a Million’, een mix van klassiek ballet en moderne dans, liet hij zien dat vrijheid helaas niet voor iedereen zo vanzelfsprekend is. Daarna stond de hele dag in het teken van dans met mooie dansoptredens en dansworkshops én kon er gedanst worden rondom de Bevrijdingsboom.