Bevrijdingsdans Festival

Programma 5 mei 2023

Kom en dans je vrij op het uitbundige Bevrijdingsdans Festival!

Tijdens dit gratis toegankelijke festival kan je de hele dag de meest uiteenlopende en inspirerende dansoptredens zien afgewisseld met de leukste dansworkshops. Waag een dansje met een onbekende of zet een koptelefoon op en dans rondom de Bevrijdingsboom.Vrijheid vieren we met elkaar!

Dans Workshop

Dans optreden

Bevrijdingsboom

Van 12.00 tot 13.30 is er de speciale Vrijheidsmaaltijd Dansant met dans. Je kunt je hier vooraf voor aanmelden. Ga samen aan tafel en proef de Vrijheidssoep, ontmoet elkaar, deel verhalen en geniet van de dansoptredens van Walking Wheels, Swing Philosophy én dans mee met een Swing dansworkshop.

Het terrein van het Bevrijdingsdans Festival wordt omringd door heerlijke foodtrucks en dit jaar een fraaie foto-expositie van visueel verhalenverteller Dauphine, van sQuare Amsterdam.  Dauphine laat zien hoe dans iedere taalkloof overbrugt en vertaalt dit in een universele beeldtaal.

Om 14.00 uur barst het Bevrijdingsdans Festival los met een dansprogramma voor jong & oud.Enthousiaste amateur en professionele dansers brengen jou letterlijk en figuurlijk in beweging. Met dit jaar twee speciaal voor het Bevrijdingsdans Festival gemaakte choreografieën.

Kathrin Gramelsberger

Rodrigo

Geïnspireerd op het bijzondere leven en de idealen van de Amsterdamse controversiële danseres, dansdocent en dansmaker Florrie Rodrigo (3 september 1893 – 11 juli 1996) heeft Kathrin Gramelsberger (artistiek leider bij Bühnenbiest) een speciale dansvoorstelling gemaakt. De dans wordt uitgevoerd door studenten van de Docentdans van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) en ondersteund door Danstheater Aya.

In samenwerking met Lucia Marthas Institute for Performing Arts, is een hele bijzondere choreografie te zien op het thema Heldhaftig, de eerste spreuk uit het Wapen van Amsterdam. Het dansoptreden is onderdeel van een drieluik dat in 2025 samenkomt in het dansoptreden, ‘Het Wapen van Amsterdam’, ter viering van 750 jaar Amsterdam.

On - Off Balance

7a. 4H7A9646

Bollywood dansen

Gevolgd door nog veel meer optredens waaronder, On/Off Balance van de dansmakers Facu Ebenegger& Marta Bianchi. Coro del Campo, die de Sevillanas zingen en dansen met elkaar en met bezoekers. Vyjayanthi Iyer uit India laat zien wat Bollywood dansen is en iedereen kan het zelf uitproberen tijdens de dansworkshop van Navras Dance.

Vanaf 17.30 tot 21.00 uur komt het festival helemaal in de Latin sferen. Naast swingende Bachata, Cubaanse Salsa en LA Salsa dansoptredens, gooi je je heupen los met de Bachata en Salsa dansworkshops en als klapper op de vuurpijl zijn er optredens van Latin DJ’s Rafi en Kasanoba!

Kortom: mis niets, kom en dans je vrij.

Het Bevrijdingsdans Festival is gratis toegankelijk !

BLOKKEN SCHEMA

BLOK 1
12:30 – 13:30 Opening Bevrijdingsdans Festival Zahira Mous (host)
Foto Expositie (hele dag) Visueel verhalenverteller Dauphine
Bevrijdingsboom (hele dag) Silent Disco
Vrijheidsmaaltijd Dansant met: i.s.m. Amnesty International
Rolstoelendans Walking Wheels
Swing dansoptreden & dansworkshop Swing Philosophy
BLOK 2
14:00 – 15:00 Iraans dansoptreden i.s.m. Amnesty Internationaal
  Spreker actie Iraanse dansers  
Iraanse dans interactie met publiek
Birds Marea Dance Company
Voordracht door Gershwin Bonevacia Amsterdams 4 en 5 mei comité
BLOK 3  
15:00 – 16:00 True Life (Twins of Death) Kalpanarts
Sevillanas – zang en dans Coro del Campo
Dansworkshop Sevillanas
BLOK 4    
16:00 – 17:00 Dansoptreden Heldhaftig
Lucia Marthas Institute for Performing Arts
(1ste spreuk uit ‘t Wapen van Amsterdam)
Bollywood dansoptreden & dansworkshop Navras Bollywood Danceschool
BLOK 5    
17:00 -18:00 Heldhaftig als Florrie Kathrin Gramelsberger & het AHK
On/Off Balance Facu Ebenegger & Marta Bianchi
Cubaanse Salsa dansoptreden Leiden Cuban Salsa Party
Bachata dansoptreden & dansworkshop Swing Latino
BLOK 6    
18:00 – 21:00 Cubaans dansoptreden & dansworkshop La Esquina Cubana
Vrijdansen Salsa & Bachata DJ Rafi & DJ Kasanoba