Bevrijdingsdans Festival

Impressie 5 mei 2023

Het Bevrijdingsdans Festival, met dit jaar als thema ‘dans met mij’, trok net als voorgaande een enthousiaste bonte menigte van Amsterdammers, toeristen en andere enthousiaste bezoekers.

Het festival bood de hele dag diverse en inspirerende dansoptredens, afgewisseld met leuke dansworkshops. Onbekenden dansten samen of individueel rond de Bevrijdingsboom op muziek uit de Silent Disco. Het festival vierde opnieuw vrijheid in een sfeer van gemeenschap en dans. Vrijheid vierden we met elkaar!

Dans Workshop

Dans optreden

Bevrijdingsboom

Van 12.00 tot 13.30  was er de speciale Vrijheidsmaaltijd Dansant met dans. Iedereen kon zich hiervoor aanmelden. Er werd samen aan tafel gegaan, er werd genoten van de Vrijheidssoep, er waren bijzondere ontmoetingen en verhalen werden gedeeld. Er waren dansoptredens van Walking Wheels, Swing Philosophy én er werd enthousiast meegedanst met een Swing dansworkshop.

Het festivalterrein werd net als alle voorgaande jaren weer omringd door heerlijke foodtrucks en dit jaar was er een fraaie foto-expositie van visueel verhalenverteller Dauphine, van sQuare Amsterdam.  Dauphine liet met haar foto’s zien hoe dans iedere taalkloof overbrugt en vertaalde dit in een universele beeldtaal.

Om 14.00 uur barstte het Bevrijdingsdans Festival los met een dansprogramma voor jong & oud. Enthousiaste amateur en professionele dansers brachten iedereen letterlijk en figuurlijk in beweging. Met dit jaar twee speciaal voor het Bevrijdingsdans Festival gemaakte choreografieën.

Kathrin Gramelsberger

Rodrigo

Tijdens het festival waren naast alle andere bijzondere dansoptredens, twee speciaal voor het festival gecreëerde choreografieën te zien.

Kathrin Gramelsberger, artistiek leider bij Bühnenbiest, creëerde een dansvoorstelling geïnspireerd door het opmerkelijke leven en de idealen van de Amsterdamse danseres Florrie Rodrigo (1893-1996). Deze uitvoering, ondersteund door Danstheater Aya en uitgevoerd door studenten van de Docentdans aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK), bracht een unieke choreografie voort.

Samen met het Lucia Marthas Institute for Performing Arts brachten we een geweldige choreografie op de planken, geïnspireerd op de eerste spreuk uit het Wapen van Amsterdam, Heldhaftig. In 2025 komen alledrie de spreuken samen in één choreografie, ‘Het Wapen van Amsterdam,’ een grootse dansvoorstelling waarmee we de 750e verjaardag van onze geliefde stad Amsterdam gaan vieren.

On - Off Balance

7a. 4H7A9646

Bollywood dansen

Daarnaast was er het optreden On/Off Balance van de dansmakers Facu Ebenegger& Marta Bianchi.
Het duet Twins of Death met Laila Gozzi en Kya Su van dansgezelschap Kalpanarts kwamen bewegingen uit de Indiase dans samen met hedendaagse danselementen in een poëtische en krachtige danstaal.
Een groep jonge ambitieuze dansers van het junior dansgezelschap Marea die werken aan een toekomst als dansprofessional, dansten Birds. Een dansoptreden waarin 8 dansers elkaar op het podium blindelings volgden, als een zwerm vogels met de vraag: kunnen individualiteit en uniformiteit naast elkaar bestaan? Vyjayanthi Iyer uit India liet uitbundig zien wat Bollywood dansen is en iedereen probeerde het zelf uit tijdens de dansworkshop van Navras Dance.

Vanaf 17.30 tot 21.00 uur  kwam het festival helemaal in de Latin sferen. Naast swingende Bachata, Cubaanse Salsa en LA Salsa dansoptredens, ging het publiek enthousiast met de heupen los tijdens de Bachata en Salsa dansworkshops. Met de optredens van Latin DJ’s Rafi en Kasanoba sloten we het Bevrijdingsdans Festival 2023 al dansend met iedereen feestelijk af.