Bevrijdingsdans Festival

Bevrijdingsdans Festival 2020 hebben we 5 mei online gevierd
Vorig jaar hadden we zo graag met iedereen al dansend de vrijheid willen vieren op het Museumplein. Maar helaas werden we toen voor het eerst geconfronteerd met COVID-19 en kon het niet doorgaan. Toch wilden wij dit bijzondere jaar, waarin we 75 jaar bevrijdt waren, niet zomaar voorbij laten gaan. Want Dansen = Vrijheid! en dat wilden we toen juist ervaren, met onze beperkte vrijheid.

Daarom waren een aantal programma-onderdelen te zien, nu online om zo in huiselijke kring Bevrijdingsdag 2020 te kunnen vieren in de sfeer van het uitbundige Bevrijdingsdans Festival.

AT5 zond live een bijzonder bijzonder dansoptreden uit met het kroondanspaar van het Bevrijdingsdans Festival vanaf het Museumplein.

Social Distancing dance AT5 5 mei 2020 Bevrijdingsdans Festival

Salsa dansoptreden ‘Social Distancing’ vanuit Cobra Café (AT5)

Ernesto Betancourd en Marret Valle van La Esquina Cubana hadden een speciale choreografie gemaakt waarin ze in een swingende salsadans met stokken contact met elkaar maakten terwijl ze de 1.5. richtlijn in acht namen. De stokken hielden het danskoppel op gepaste afstand van elkaar, maar tegelijkertijd waren ze in deze intieme opzwepende dans met elkaar verbonden. Een prachtige metafoor voor de ‘Social Distancing’ waar iedereen nu rekening mee moet houden.

ONLINE PROGRAMMA

Swing dansworkshop door Swing Philosophy
Voor iedereen die zin had om in de sfeer van 75 jaar geleden een dansje te wagen, gaven Teodora en Semih van Swing Philosophy een Swing dansworkshop. Zo kon je met de hele familie de de leukste Charleston dansmoves leren die je opa en oma vroeger vast ook hebben gedanst.


Om nog meer te oefenen staat hieronder het hele nummer van de dansworkshop van Teodora en Semih

Jazz Me Blues – California Feetwarmers


Preview foto-expositie Dansen = Vrijheid

Ter inspiratie een preview van de foto-expositie Dansen = Vrijheid die gepland stond voor 2021. Het is een willekeurige selectie van foto’s die waren ingezonden in het kader van de fotowedstrijd die werd uitgeschreven. Deze is helaas komen te vervallen, net als de foto-expo die op 5 mei 2021 op het Museumplein zou plaatsvinden.

Bevrijdingsdans Festival playlists 
Om lekker op te dansen of om gewoon naar te luisteren hebben we 3 playlists samengesteld met fijne muziek.

1. Playlist Freedom met uiteenlopende nummers waarin de Vrijheid wordt bezongen
 Freedom playlist

2. Playlist Swing waar je alle dansmoves van de dansworkshop verder op kan uitproberen
Swing playlist

3. Playlist Latin om het tropische zonnetje in je huiskamer te laten schijnen
Latin playlist

Bevrijdingsdans Festival 2019

Vorig jaar transformeerde het Museumplein voor de 3de keer tot een groot dansfestijn. Niet alleen waren er mooie inspirerende dansoptredens te zien, maar stond iedereen weer enthousiast mee te dansen met de verschillende dansworkshops. En rondom de Bevrijdingsboom ging iedereen weer helemaal los op swingende muziek van de Silent Disco.

Wil je nog even nagenieten, klik dan HIER voor een video impressie

Bevrijdingsdans Festival 2018

Na de eerste editie van het Bevrijdingsdans Festival in 2017 heeft het festival zichzelf als Bevrijdingsfestival in Amsterdam op de kaart gezet. ‘Dansen om de vrijheid’ te vieren was meteen een groot succes en natuurlijk moest het een vervolg krijgen in 2018…

… en dat gebeurde, en hoe!

Zie hieronder een foto impressie van deze bijzondere dag!

Bevrijdingsdans Festival 2017
Op 5 Mei 2017 vond op het Museumplein het Bevrijdingsdans Festival voor de eerste keer plaats samen met de grootste Vrijheidsmaaltijd van Amsterdam i.s.m. het 4 en 5 mei Comité Amsterdam.

Het Bevrijdingsdans Festival werd feestelijk geopend door de Syrische danser en choreograaf Ahmad Joudeh, bekend van de documentaire “Dance or Die’. Met zijn eigen choreografie ‘One in a Million’, een mix van klassiek ballet en moderne dans, liet hij zien dat vrijheid helaas niet voor iedereen zo vanzelfsprekend is. Daarna stond de hele dag in het teken van dans met mooie dansoptredens en dansworkshops én kon er gedanst worden rondom de Bevrijdingsboom.