Bevrijdingsdans Festival

ARCHIEF | Bevrijdingsdans Festival 2018

Met eerste editie van het Bevrijdingsdans Festival heeft het festival zichzelf als Bevrijdingsfestival in 2017 goed op de kaart gezet. ‘Dansen om de vrijheid’ te vieren was meteen een groot succes en natuurlijk moest het een vervolg krijgen in 2018…

… en dat is gebeurd, en hoe! Niet alleen stonden er tijdens de 2de editie nog meer mooie dansoptredens op het podium, maar ook transformeerde het Museumplein tot één enthousiaste dansende massa tijdens de dansworkshops. En rondom de Bevrijdingsboom ging iedereen helemaal los op zijn eigen wijze op swingende muziek uit de koptelefoons. Ook stonden er voor het eerst foodtrucks met lekkere hapjes en was er een festivalbar met drankjes om de dorst te lessen.

Wil je nog even nagenieten van het Bevrijdingsdans Festival 2018? Zie hieronder een foto impressie van deze bijzondere dag!

Lindy Hop
Het festival werd vrolijk geopend door de Lindy Hop dansers van AlgoRhythm met muziek en dans uit de jaren ’30 – ’40. Gekleed in kleding van toen gingen de voetjes van de Lindy Hop dansers helemaal in stijl van de vloer.
www.algorhythm.nl

Zouk
Daarna verrasten Patsy en zijn danspartner Hilde Bjørnebøle het publiek met een prachtige ingetogen Zouk, een verrassende mix van sensuele Braziliaanse dans, moderne dans en een vleugje acrobatiek.
www.pastydance.com

Sevillanas
Met het spetterende dans- en zangoptreden van Coro del Campo kwam het festival helemaal in Spaanse sferen.
www.casasevillana.nl

Tango
Speciaal voor het festival dansten Arjan en Marianne van Tango Alma een prachtige tango uit de jaren ’20. Deze ongepolijste tango, speels en met humor ontstond in de straten van Buenos Aires.
www.tangoalma.nl

Built for it – hiphop
Op het podium werd door 4 dansers een krachtige choreografie neergezet van Alida Dors, de meest vernieuwende hiphop choreograaf van Nederland.

When it pops – moderne dans
Vier studenten van de Academie Theater en Dans lieten met een ingetogen choreografie hun talenten aan het publiek zien.

Blank spots – solo moderne dans
Lukas Karvelis, de winnaar van de 2de prijs van het Solo Dance Theater Festival in Stuttgart verbaasde met zijn solo optreden waarin hij zijn lichaam transformeerde met sensuele expressies en krachtige bewegingen.

Bachata
Het dansoptreden van de Colombiaanse Jorge Suarez en zijn danspartner spatte van sensualiteit van het podium af.
www.swinglatino.nl

Afrodance
Dit energieke en swingende Afrodance optreden werd eerst ingezet door 2 dansers waarna zij met 6 andere dansers het tempo opvoerden en er een ritmische energieke show van maakten.
www.solutiondancecentre.com

Cubaanse Salsa
Het speelse en ongedwongen Salsa optreden swingde de pan uit en na de salsa dansworkshop transformeerde het Museumplein tot een grote dansende massa waarmee het Bevrijdingsdans Festival 2018 feestelijk werd uitgeluid.

Dansworkshops
– Lindy Hop
– Sevillanas
– Bachata
– Cubaanse Salsa

ARCHIEF 2017
Op 5 Mei 2017 vond op het Museumplein het Bevrijdingsdans Festival voor de eerste keer plaats samen met de grootste Vrijheidsmaaltijd van Amsterdam i.s.m. het 4 en 5 mei Comité Amsterdam.

Ondanks het koude weer mogen we terugkijken op een hele succesvolle eerste editie waarin het Bevrijdingsdans Festival zichzelf helemaal op de kaart heeft gezet als Bevrijdingsfestival.

De hoofdact was de Syrische danser en choreograaf Ahmad Joudeh, bekend van de documentaire “Dance or Die’. Met zijn eigen choreografie ‘One in a Million’, een mix van klassiek ballet en moderne dans, liet hij zien dat vrijheid helaas niet voor iedereen zo vanzelfsprekend is.

Met het aanstekelijke dansoptreden van de Lindy Hop dansers van Lindy Spirit werd het publiek even terug genomen naar ‘The Good Old Times’ van de jaren ’30.

Het streetdance optreden van de 6 jonge dansers van Funky Pres spatte van het podium af met zijn energieke, ritmische moves.

Pastora Flamenco vertolkte met haar flamenco optreden op een sierlijke en indringende manier de bevrijding van de ziel. Zij werd live begeleidt door de Spaanse zanger Esteban Murillo en gitarist Kambiz Afshari.

Met het optreden van Pasty (Edelmar Pieternelle) samen met Eva Stolk werd een prachtige sensuele ingetogen dans neergezet. De dans was een verrassende combinatie van sensuele Braziliaanse Zouk, moderne dans en een vleugje acrobatiek.

Eszteca Noya die bekend staat om zijn expressieve, eigentijdse streetdance dansstijl, ging in een solo dansoptreden op avontuur op zoek naar zijn eigen bevrijding.

Het Bevrijdingsdans Festival werd feestelijk afgesloten met een Salsa dansoptreden van Salsa Extremos met Ivan Poschi en Zunaira Anaisa waarna het publiek werd uitgenodigd mee te dansen om het festival al dansend uit te luiden.